Vreugdevuur Duindorp grootste van de wereld

1 januari 2015 om 14:50
bron: www.nu.nl

bron: www.nu.nl

 

Afgelopen jaarwisseling heeft het vreugdevuur een officieel record weten te pakken. De stapel pallets van 15 bij 15 meter op het strand bij Duindorp is officieel het grootste vreugdevuur ter wereld.

Het record is officieel bevestigd door een medewerker van het Guinness Book of Records. De totale houtstapel was maar liefst 4.000kuub groot. Dat zijn 30.000 pallets aldus de organisatie. Hiermee is het oude record van 2007 op naam van een groep Slovenen, gesneuveld.

Traditie vreugdevuren

Scheveningen kent iedere jaarwisseling twee grote vreugdevuren. Eentje gebouwd door Scheveningen-dorp ten noorden van de haven op het Noorderstrand en eentje gebouwd door Duindorp op het Zuiderstrand. Gezamenlijk strijden ze ieder jaar weer om het hoogste, beste en mooiste vuur van Den Haag. Het vreugdevuur van Scheveningen-dorp is nu zelfs nationaal erfgoed. De organisaties had het eigen vuur voorgedragen en is nu op het Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed in Nederland geplaatst. Duindorp niet, omdat het zijn vuur niet had voorgedragen. Zij mogen zich daarentegen nu dus wereldrecordhouder grootste vreugdevuur noemen.