Historie

scheveningen 1925Iedereen kent Scheveningen. Scheveningen is de ideale plek om aan zee de zomer door te brengen. Heerlijk zonnen en zwemmen en genieten van alle mogelijkheden op het gebied van recreatie. Maar hoe en wanneer is deze kustplaats Scheveningen ontstaan? Wat is de historie van Scheveningen?

De precieze ontstaanswijze van Scheveningen is niet bekend. In 1284 wordt de naam Scheveningen als plaats voor het eerst genoemd, in een overlijdensregister. Volgens sommigen zou Scheveningen genoemd zijn naar een rijke familie Scheven die in ’s Gravenhage een kasteel bezaten. Maar er zijn geen betrouwbare bronnen die dit kunnen bevestigen. Over de begintijden van Scheveningen is dus helaas niet zo veel bekend door het gebrek aan betrouwbare bronnen. In de zeventiende eeuw komen we al veel meer te weten over de plaats Scheveningen. In 1680 bezit Scheveningen volgens een telling 917 bewoners en staan er 200 huizen binnen deze ‘nieuwe gemeente’.

Ook staat Scheveningen bekend om het Kurhaus. Het Kurhaus werd in 1818 gebouwd als badhuis. Helaas brandde het een aantal jaar later al af en werd het herbouwd door andere architecten. Het Kurhaus was in Nederland razend populair en was tijdens vakanties een enorme trekpleister voor Scheveningen. Veel toeristen hebben een bezoekje gebracht aan het Kurhaus. Toen in de twintigste eeuw de vakantie naar het buitenland mogelijk werd, liep het Kurhaus een enorm aantal toeristen mis. Het kwam in verval. Zelfs zo erg dat er een dreiging was dat het gesloopt zou worden. Gelukkig hoefde het niet zo ver te komen, aangezien het Kurhaus in 1975 een monumentenstatus kreeg.

Dit is een beknopt overzicht van de historie van Scheveningen. Op de volgende website kunt u meer informatie
vinden.